In een later stadium zullen we in een uitgebreid artikel meer aandacht besteden aan de gewijzigde arbowet die met ingang van 1 januari 2017 is ingevoerd. Met ingang van 1 juli 2017 treedt de weet volledig in werking, waaronder het recht op een second opinion door een onafhankelijke bedrijfsarts.
Second opinion door een externe bedrijfsarts
De meest pregnante wijziging vanuit het perspectief van de Expertise Instituut is het recht op een second opinion door een externe bedrijfsarts. Voorheen kon een werknemer alleen een deskundigenoordeel bij het UWV aanvragen als hij/zij zich niet kon herkennen in het oordeel van de bedrijfsarts van de arbodienst. Voor de werkgever betekent dit nu wel een extra kostenpost, omdat de werkgever de kosten van de second opinion zal moeten betalen.
Meer over de nieuwe Arbowet?
Wilt u meer weten over de nieuwe Arbowet? Klik dan hier.
Ongeoorloofde discriminatie arbeidsongeschikten ten opzichte van werknemers?
In dit kader willen we reeds een kritische noot plaatsen. Het recht op een onafhankelijke second opinion (door een niet aan het UWV en werkgever verbonden arts) zou naar onze mening niet alleen voor werknemers moeten gelden, maar ook voor mensen die geheel of gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn verklaard door het UWV. Deze mensen hebben een door het UWV toegekende Ziektewet, WIA-, Wajong- of IVA-uitkering.
Hoewel aan hen een bezwaar- en beroepsprocedure openstaat, wordt de arbeidsongeschiktheidsbeoordeling door andere bezwaar- en beroepsartsen en arbeidsdeskundigen van het UWV beoordeeld. Hoewel de Latijnse spreuk ‘Quod licet Iovi, non licet bovi’ (Wat Jupiter is toegestaan, is het rund nog niet toegestaan) hier van toepassing lijkt, kan dit echter niet de bedoeling zijn van de wetgever. Waarom zou het recht op een second opinion door een externe bedrijfs- (of verzekering)arts alleen voor werknemers (Jupiter) en niet voor arbeidsongeschikte (voormalige medewerkers) moeten gelden (het rund)?
Leave a Comments