Wordt bij een expertise in bezwaar en beroep tegen een beslissing van het UWV ook een arbeidsdeskundige visie gegeven, en waarom?
Wordt een arbeidsdeskundige visie gegeven?
De specialist van de Expertise Instituut zal aan de hand van zijn bevindingen zijn arbeidsdeskundige visie met u delen. Vervolgens kunt u deze visie meenemen in het bezwaar en beroep tegen een beslissing van het UWV.
De beoordeling door het UWV valt uiteen in twee delen:
- Ten eerste de medische beoordeling
- Ten tweede de arbeidsdeskundige claimbeoordeling
In de arbeidsdeskundige claimbeoordeling wordt uw recht op uitkering vastgesteld op basis van de geschatte mogelijkheden in het werk. Het is dan ook logisch dat onze ondersteuning doorgaans daarop gericht is. De arbeidsmedische belastbaarheid wordt door de verzekeringsarts vastgesteld op basis van uw medische gegevens en wat u hem in het gesprek hebt gemeld; uw beleving wordt daarbij meegenomen.
Functionelemogelijkhedenlijst
Vervolgens vertaalt hij al deze gegevens op een systematische wijze naar de functionelemogelijkhedenlijst (FML). Aan de hand van de arbeidsmedische belastbaarheid en uw krachten en bekwaamheden, beoordeelt de arbeidsdeskundige van het UWV de mogelijkheden voor werkhervatting in het eigen werk of andere gangbare functies.
Als u een baan hebt, kan het advies bijvoorbeeld gaan over aanpassingen in de werkinhoud, werkplekvoorzieningen of over de inspanningen in het kader van de Wet verbetering Poortwachter. Deze wet verwacht van werkgever en werknemer een sanctie van het UWV te voorkomen.
Arbeidsdeskundige visie uitbreiden met werkplekonderzoek
Tegen meerprijs is het mogelijk de arbeidsdeskundige visie uit te breiden met een werkplekonderzoek. Echter enkel indien dit meerwaarde oplevert en uiteraard indien sprake is van een werkhervattingssituatie.
Lees ook Heeft bezwaar maken tegen opgelegde loonsanctie van het UWV zin?